Att åka till Sydafrika betyder vanligtvis att man har fått upp ögonen för att ta en tur ut på safari. Det finns självfallet ett stor antal aktiviteter att ta del av i Sydafrika, men att få chansen att se vilda djur står ofta högst upp på listan. Efter att man har besökt Taffelberget i Kapstaden, tagit en tur till apartheidmuseet i Johannesburg och shoppat loss för randen (den sydafrikanska valutan vars låga värde gör allting väldigt billigt) är det dags att hyra en jeep och ge sig iväg på ett storslaget äventyr.

Nu är även en bättre tid än någonsin med tanke på att noshörningarna tyvärr håller på att dö ut. Med all den jakt som försiggår är det bäst att snarast ge sig ut på safari för att inte missa det här fantastiska djuret.

Noshörningen är del av The Big 5

Många som ger sig ut på safari brukar tala om ”The Big 5”. Om man inte tidigare har hört talas om detta syftar benämningen på fem stora däggdjur som man potentiellt kan få syn på ute på savannen. Trots att man kanske skulle kunna tro det är The Big 5 inte de största djuren som finns på savannen. Namnet togs fram för att dessa djur ansågs vara de farligaste att jaga till fots, och namnet har sedan dess börjat användas av turister som gärna vill ta ett foto på dessa otroliga varelser. Noshörningen är en del av The Big 5, och ett kraftigt samt ståtligt djur som man bara inte får missa.

big5

Regler på savannen

När man väl har hyrt en bil och kör ut på safari för att få en syn av de stora djuren är det enkelt att man glömmer bort det faktum att man är omgiven av farliga djur. Man kanske tror att noshörningen inte kan göra någon större skada med tanke på att det inte är ett rovdjur, men då tror man sannerligen fel. I de flesta fall har The Big 5 inget intresse av att ge sig på människor och fordon, men om man kör lite för nära är det en självklarhet att dessa djur kan känna sig hotade och attackera. Man ska därför alltid komma ihåg att hålla sitt avstånd och inte störa djuren på något vis. Om man har en guide med sig kan man räkna med att de vet hur stort avståndet bör vara.