Nu när vi närmar oss slutet på året och början på ett nytt decennium, passar vi på att lista årets bästa teleskop. För dig som älskar stjärnskådning och astronomi har vi valt ut ett axplock av de hetaste teleskopen på marknaden. Bland ett flertal ledande varumärken finner vi ett stort antal högkvalitativa teleskop, med ett antal olika modeller.

Med de bästa teleskopen kan du få flera hundra gångers förstoring, och du kan se massor av de vackra himlafenomenen med ett välpresterande teleskop. Använd ditt teleskop vid klar natthimmel, på en plats utan ljusförorening, för att få den optimala bilden. Se de bästa teleskopen på Kikkertland.se.

Vilken typ av teleskop söker du?

Värt att veta är att observation olika typer av objekt kräver olika utrustning. För att se månen, planeter, stjärnor, och solen, är det bättre att ha mindre, men högkvalitativa 80 mm refraktorer, snarare än större 150 mm reflektorer med lägre kvalitet. För deep space objects är det tvärtom – en billigare 150 mm reflektorer fungerar vanligtvis bättre i detta fall, än en högkvalitativ 80 mm refraktor i samma prisklass.

Våra tips i respektive kategori

Nybörjarteleskop

Låt oss börja med den första kategorin som är teleskop vilka passar för nybörjare. Det finns många typer av nybörjarteleskop i klasserna linsteleskop, spegelteleskop, samt Cassegrain-teleskop. Bland de kvalitativa märkena finns Skywatcher och Viewlux, båda med ett stort utbud av välfungerande modeller.

Linsteleskop

Linsteleskop, eller refraktorer, är de klassiska teleskopen med god kontrast. De passar perfekt till att studera planeter. Bland de klassiska linsteleskopen, kommer flera modeller från den kända tillverkaren Skywatcher.

Spegelteleskop

Spegelteleskop är en annan typ av klassiska teleskop. Dessa teleskop är uppbyggda med spegel i en mycket enkel design. Dessa teleskop är alltid ett bra köp då du får en stor linsdiameter jämfört med andra typer av kikare. Bland spegelteleskopen finner du även här ett stort antal modeller från Skywatcher. Även tillverkaren Celestron har många bra modeller.

Fjärrstyrda teleskop

Med ett fjärrstyrt/datorstyrt teleskop kan datorn själv styra runt på stjärnhimlen. 

Av fjärrstyrda teleskop har Skywatcher många bra modeller. Fjärrkontrollen i t.ex. Synscan-modellerna har över 42 000 stjärnor och stjärnbilder inlagda. Med en stjärnkikare med databas kommer du enkelt och snabbt igång med din stjärnskådning.

WiFi-teleskop

WiFi-teleskop kan du styra via smartphone eller surfplatta, och är ett modernt alternativ till traditionella teleskop. Även bland WiFi-teleskopen har kvalitetstillverkaren Skywatcher många bra alternativ att välja mellan.

Dobsonian Teleskop

Dobsonians teleskop ger en otroligt stor bländare i förhållande till priset. Det är en effektiv montering av ett Newtonian spegelteleskop. Dobsonian monteringen är en box-typ montering som gör att kikare kan roteras i höjd medan basen själv roteras i azimut.

Teleskopet har 2-deliga teleskoprör med 3-armstöd. Skyliner och StarGate från Skywatcher är de bästa i denna kategori.

TUBUS / OTA

De teleskop som kallas TUBUS / OTA som du kan köpa på Kikkertland är av märkena Skywatcher och Celestron. Tubus säljs utan montering och stativ, så du rekommenderas att köpa till montering och stativ. I kategorin TUBUS / OTA har Celestron, Daystar, och Skywatcher ett antal goda varianter att välja bland. Våra rekommendationer är Daystar Solarscout, samt Skywatcher Evostar.