När man åker på resa till Sydafrika så vet man att man kan förvänta sig någonting storslaget. Det är en resa som många enbart får uppleva en gång i livet och det är sannerligen en stor skillnad från det klimat och omgivning som Sverige har att erbjuda. Det finns mycket att göra och se när man väl har landat i Sydafrika. Kanske tar man sig till Kapstaden och åker linbanan upp till Taffelberget eller så åker man till Johannesburg och tar en titt på apartheidmuseet.

I grund och botten är det dock en aktivitet som vanligtvis värderas över allt annat: Nämligen att ta sig ut på en safariresa. Genom att hyra en jeep och själv köra ut på savannen eller helt enkelt ta en guidad tur har man möjlighet att se ett stort antal djur som man aldrig skulle kunna få syn på i Sverige. Det är ofta tal om ”The Big 5” och om hur folk gärna får syn på ett av dessa djur, men vilka djur talar man om egentligen?

Vilka är The Big 5?

När man hör omgivningen prata om just The Big 5 kan det vara bra att veta att de syftar på fem stora och populära djur som man kan se ute på safarin. Afrikansk elefant, noshörning, afrikansk buffel, lejon och leopard. Dessa är inte de största däggdjuren som rör sig på Afrikas områden, men de är de djur som många vanligtvis är ute efter att se. Hur kommer det sig då att de kallas för The Big 5 om dessa djur inte är de största på savannen? Jo, namnet kommer egentligen från tidigare jägare som gav dem namnet The Big 5 för att dessa djur var som farligast att jaga till fots.

big5

Safarin med The Big 5

När man tar sig till Sydafrika kanske man märker att det finns parker som säger sig vara ”Big 5 parker”. Med detta menar man att dessa parker ger en chansen att se alla de djur som finns med i gruppen The Big 5. Samtidigt kan det dock vara bra att komma ihåg att man inte ska bli för bländad av dessa fem djur. Det finns ett stort antal andra djur därute som är minst lika roliga att få syn på. Man bör därför tänka lite utanför lådan och vara nöjd med de djur som man har sett istället för att enbart jaga de stora fem.