Är du också ute efter en ny parfym såhär till hösten? Läs mer om de nya parfymerna, samt hur du hittar rätt parfym för dig. Några av parfymnyheterna 2019 är de nedstående 10 parfymerna. Vi går även igenom de olika tyerna av doftfamiljer och koncentrationer. Så att du kan hitta en parfym som passar bra för just dig!

1. Yves Saint Laurent
La Nuit De L’homme
Eau De Parfum

2. Dior
Joy By Dior
Eau De Parfum Intense

3. Tom Ford
Metallique 
Eau De Parfum

4. Yves Saint Laurent
Libre
Eau De Parfum

5. Guerlain
Mon Guerlain
Eau De Toilette

6. Calvin Klein
Women
Eau De Parfum

7. Hugo Boss
Ma Vie
Eau De Parfum

8. Kayali
Citrus | 08
Eau De Parfum

9. Carolina Herrera
Good Girl
Eau De Parfum

10. Paco Rabanne
Olympéa Legend
Eau De Parfum

Vad betyder koncentrationsnivåerna?

Parfymolja måste spädas ut eftersom outspädd olja (naturlig eller syntetisk) innehåller en sådan hög koncentration flyktiga ämnen att de troligen skulle orsaka allergiska reaktioner och kanske skador om de skulle appliceras direkt på huden.

Koncentrationen i procent per halt av parfymolja är:

Parfym: 15-30 %

Eau-de-Parfum (EdP): 8-15 %

Eau-de-Toilette (EdT): 4-8 % 

Eau-de-Cologne (EdC): 3-5 %

Splash-Cologne: 1-3 %

Vilka är de kända doftfamiljerna?

1. Blomdofter 

Blomdofter är en av de största doftfamiljerna. Blomdofterna kan vara lättas som Cacharels Anis Anis, tunga som Diors Poison, eller ”pudriga”, som Creeds Jasmin Impératrice Eugenie från 1870.

2. Ambradofter

Ambradofter eller orientaliska dofter är en stor grupp parfymer som består av dofter av vanilj, animaliska aromer, kryddor, blommor och trä. Till exempel räknas Cartiers Must, Calvin Kleins Obsession, och Laura Biagiottis Roma till denna kategori. Kryddiga orientaler är en stor undergrupp, med 1970-talsparfymen Opium (Yves Saint-Laurent) i främsta rummet.

3. Trädofter

Trädofter eller boisés är dofter som domineras av träaromer, vanligen sandelträ och cederträ. Chanels Bois des Îles är en trädoft, liksom herrparfymerna Chanels Egoiste, och Diors Fahrenheit. 

4. Läder

Läder är en doftfamilj som består av doften av honung, tobak, trä och tjära i dess mellan- eller basnoter, och har en doft som påminner om läder. Chanels Cuir de Russie från 1930-talet är en typisk och klassisk läderdoft, och Carons Tabac Blond.

5. Chypre

Chypre, vilket betyder Cypern på franska, är en familj dofter som bygger på en sammansättning av bergamott, ekmossa, patchouli och labdanum. 

6. Fougère

Fougère är dofter som bygger på en bas av lavendel, kumarin, och ekmossa. Dofttypen är uppkallad efter Houbigants parfym Fougère Royale. Många herrparfymer tillhör denna grupp, som klassiska English Lavender (Atkinson), Old Spice (Shulton) och Guerlains Jicky.

7. Aldehydiska dofter

Den mest berömda av aldehydparfymerna är Chanel N° 5, som också var den första aldehydparfymen på marknaden. 

8. Kryddiga dofter

Kryddiga dofter är undergrupper till flera olfaktiva familjer, och utgörs av framträdande noter av kanel, muskot, peppar och kardemumma. 

9. Aromatiska dofter 

Aromatiska dofter är en term som ibland används för att beteckna, som undergrupper, de parfymer som har inslag av örtkryddor som timjan, salvia, rosmarin, och mynta.

10. Gröna dofter

Gröna dofter är en lättare, sötare och modernare variant av chypredoften, till exempel Balmains Vent Vert och Estée Lauders White Linen.