Jag har de sista par månaderna haft huvudvärk nästan varje dag. I början tänkte jag att det säkert var brist på vätska och sömn men efter att jag förra veckan hittade mörka fläckar i hörnan i sovrummet, misstänker jag nu att vi har svartmögel. Jag vet dock inte hur farligt svartmögel är eller hur det har uppkommit. Vi bor i en äldre lägenhet och har tidigare hittat fuktskador i taket så jag antar att det kan vara relaterat till det. När jag tänker efter, luktar det också lite dåligt här hemma. En unken och obehaglig lukt som jag försöker få väck genom att vädra ut. Vi har dålig ventilation här hemma och då det är ett äldre lägenhetskomplex är jag inte chockad över om vi och andra lägenheter har vatten- och fuktskador. Det är inte så att vi har träväggar men tapeten börjar se lite sliten ut. Jag antar att svartmögel kan uppstå på både tapeter och fasader men att trä är det material som mögel trivs bäst i då det upptar fukt och lätt kan ruttna.

 

Fuktskador i badrummet är vanligt förekommande men än så länge har jag inte sett några tecken på att vi har det. Jag har dock inte kollat om vi har mögel bakom badkaret eller i tvättmaskinen. Enligt hemsidan kan mögel uppstå i tvättmaskinen som gör att kläderna luktar dåligt. För att minimera risken av större skador i mitt hem kommer jag kontrollera alla rum och sanera där det behövs.

 

Andra svartmögel symptom

Jag har via en hemsida läst om andra symptom man kan få när man har svartmögel. Konsekvenserna av att ha det hemma kan föra till flera hälsorisker. Bland annat kan man få andningssvårigheter och utveckla allergier. Jag har också läst att huvudvärk, som jag har, samt trötthet är andra symptom man kan få om man har mögel hemma. Har man symptomen i längre tid har jag förstått att man kan få kroniska besvär. Det som kännetecknas vid att man har svartmögel är bland annat den dåliga lukten, samt att det blir som en svart beläggning av runda prickar. Dock kan svartmögel enkelt tvättas bort med ättika som sägs ska vara mycket effektiv. Man ska bara blanda ättika med vatten och sedan spruta och torka av där det behövs. Detta är dock ingen långsiktig lösning om fuktskadorna består och om luftfuktigheten fortfarande är hög.

 

Jag bör göra ett mögeltest

På samma sida som jag läst om symptomen kan man också beställa mögeltest. Hemsidan heter https://xn--mgel-test-07a.se/svartmogel och här kan man snabbt och enkelt beställa mögeltest hem med posten. Man kan alltså själv beställa hem testet och utföra det, sen kan få hjälp efterföljande med att analysera testet. Efter att analysen är utförd och möglet har identifierats kan man snabbt få lägenheten sanerad och hitta en långsiktig lösning på problemet. Just nu är inomhusklimatet inte särskilt hälsosamt och jag antar att vi i framtiden borde skaffa en luftavfuktare som upptar den fuktiga luften och blåser ut torr luft. Detta kan tror jag kan rädda risken för mögel i framtiden när vi har fått problemet under kontroll.